Department of InformatiX
Microsoft .NET Micro Framework Tools & Resources

.NET Micro Framework 4.3 na Visual Studiu 2010

V rámci nepřiznivých technických a personálních podmínek na univerzitě v Newcastlu jsem byl nucen zprovoznit .NET Micro Framework 4.3 pod Visual Studiem 2010. Pro případ, že by to někdo z podobně pochybných důvodů potřeboval, zde jsou poznámky, jak na to.

Podmínky byly:

Problém, který není na první pohled vidět, spočívá v tom, že verze 4.2 nevidí hardware s novými ovladači založených na WinUSB, a starší verze ovladačů dělají neplechu na novějších 64-bitových Windows. Hardware, který měl být zprovozněn, jsou FEZ Spider desky od GHI Electronics.

Upozornění: následující postup není podporovaný, testovaný, a pokud nemáte licenci Visual Studia 2012, tak nejspíš ani legální. Pokud máte možnost použít Visual Studio 2013, tak jak úprava instalátoru popsaná v loňském článku, tak beta verze .NET Micro Frameworku jsou mnohem spolehlivější řešení (ta je obzvláště něžná, neboť používá VSIX).

Postup

Postup je napsán pro 64-bitový systém a předpokládá, že Visual Studio je nainstalováno ve výchozím umístění na disku C:.

  1. Ujistěte se, že na počítači je nainstalovaný .NET Micro Framework 2.0 (resp. 3.5). Visual Studia od verze 2010 tento framework samy o sobě neinstalují.

  2. Nemáte-li nainstalované Visual Studio 2012, potřebujete následující assembly:

    • Microsoft.VisualSutdio.AppDesigner.dll
    • Microsoft.VisualStudio.Shell.11.0.dll
    • Microsoft.VisualStudio.Shell.Immutable.11.0.dll
    • Microsoft.VSDesigner.dll

    Soubory lze získat z instalace Visual Studia 2012 (stačí isolated shell). Assembly najdete po instalaci v GAC, většinou v C:\Windows\Microsoft.NET\assembly\GAC_MSIL.

    Na cílovém počítači je potřeba tyto knihovny buď rovněž registrovat v GAC, nebo přidat do PrivateAssemblies složky Visual Studia 2010, typicky C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\IDE\PrivateAssemblies.

  3. Povolte instalaci .NET Micro Framework 4.3: MF43onVS2010-allow.reg (2 kB)
    Tyto položky registru způsobí, že instalátor se bude domnívat, že Visual Studio 2012 je nainstalované, a to ve složce, kde je Visual Studio 2010.

  4. Nainstalujte pomocí oficiálního instalátoru .NET Micro Framework SDK 4.3 (RTM QFE1).

  5. Nainstalujte .NET Micro Framework 4.3 do Visual Studia 2010:  MF43onVS2010-install.reg (23 kB)
    Tyto položky registru byly založeny instalátorem v předchozím kroku pro Visual Studio 2012, tento soubor obsahuje totéž pro Visual Studio 2010.

  6. Pokud jste měli nainstalované Visual Studio 2012, vraťte jeho informace do původního stavu:  MF43onVS2010-restore.reg (2 kB)

.NET Gadgeteer

.NET Gadgeteer tradičně podporuje všechny verze Visual Studia od 2010, takže stačí nainstalovat oficiální release, který by měl být alespoň verze 2.43.900.

Pokud potřebujete vzdáleně nasadit SDK od GHI, je možné z jejich instalátoru získat jednotlivé MSI soubory. Nejjednodušší je k tomuto účelu použít WiX Toolset:

  1. Z odkazu výše si stáhněte archiv nazvaný binaries.

  2. Rozbalte jej kamkoliv se vám to hodí.

  3. Spusťte příkazovou řádku a přepněte se do složky, kam jste archiv rozbalili.

  4. K extrakci souborů použijte dark.exe. Např.:
    dark "I:\Desktop\NETMF and Gadgeteer Package 2014 R5.exe" -x Rozbaleno

    Tip: pro zadání cesty k souboru jej stačí do příkazové řádky přetáhnout myší.

  5. Ve stejné složce se vytvoří složka Rozbaleno a vní AttachedContainer, která soubory obsahuje.

Alternativou bez použití WiX Toolsetu je instalátor spustit a najít rozbalené soubory v nejnovější složce v %TEMP%.

Comments
Sign in using Live ID to be able to post comments.